Egészség

vasárnap, 29 december 2019 13:56

A cukormentes rágó tényleg jobb?

Written by

A legtöbb ember hisz a reklámokban hallott állításoknak, és sokszor nem is igazán gondolunk bele, hogy igaz-e az üzenet. Például azt sulykolják, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása nem csupán nem káros, de még a fogszuvasodás ellen is pozitív hatásai vannak. Nem sok alkalommal van módunk utánajárni a háttérnek, most azonban itt egy kutatás, ami foglalkozott a témával.

A londoni King’s College egyetem munkatársai vizsgálatokat végeztek, amelynek a tárgya a cukormentes rágó volt. Azt állapították meg, hogy nem csupán a fogszuvasodás előzhető meg így, de a már kialakult szuvasodás terjedését is lassítja. Más szóval tehát kijelentették, hogy bátran hihetünk a reklámoknak, ha azt mondják, a cukormentes rágógumi védelmet biztosít a fogszuvasodás terjedésével kapcsolatban. A tanulmány eredményeit az egyetem a saját honlapján publikálta, amely bárki számára megtekinthető, akit érdekelnek a részletek.

A kutatás során megállapították, hogy a felnőttek és a gyerekek esetében is 28 százalékkal csökken a fogszuvasodás terjedésének a lehetősége, ha rendszeresen rágóznak cukormentes rágógumival. A tudósok szerint nyugodtan tanácsolhatnák a pácienseknek a fogorvosok ezt a védekezési módot is a fogmosás mellett a fogszuvasodás elleni harcban.

A módszer lényege abban van állítólag, hogy a rágó hatására megnövekedett nyálképződés veszi kezdetét, amely nagyobb védelmet biztosít a baktériumokkal és egyéb fertőző anyagokkal szemben. Ezen kívül a rágó segít eltávolítani az ott ragadt ételmaradékokat, és némely rágóban található adalékanyagnak némi antibakteriális hatása is van. A módszer tehát nem száz százalékos, de a semminél talán több, ami a fogszuvasodás elleni harcot illeti.

 

Last modified on vasárnap, 29 december 2019 14:10

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső