Egészség

csütörtök, 16 január 2020 14:07

Mi az “énidő”, és miért kell?

Written by
Mi az “énidő”, és miért kell? Mi az “énidő”, és miért kell?

Sokan még nem is igazán tudják, mi ez a kifejezés, de kétségtelen, hogy mostanában divatos használni. Bárhogy is nevezzük, az egészségünk szempontjából fontos a magunkra szánt idő – más néven énidő. Különösen igaz ez talán az anyákra, akiknek nincs idejük betegeskedni, rossz passzban lenni. De vizsgáljuk meg közelebbről, miért is lényeges ez az egész.

Az énidő nem más, mint az önmagadnak szentelt idő. Hogy ez kinek mit jelent, az típusfüggő, személyiségfüggő, vagyis mindenkinek magának kell megfogalmazni, mitől kerül összhangba önmagával. Mi nők, különösen gyermekkel hajlamosak vagyunk lebecsülni a lelki töltekezéssel töltött idő fontosságát. A legtöbb nő még bűntudatot is érez, amiért vágyik a gyerekmentes, családmentes övezetre.

Ahány ember, annyi igény. Van, akinek a heti fél nap, van, akinek a napi 5 perc énidő a kritikus fontosságú. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy mi magunk rájöjjünk, mire van szükségünk.

Mi nem tartozik az énidő kategóriájába?

A barátnőket meghallgatni a gyerekükkel, családdal kapcsolatos problémáik kapcsán nem énidő. Ha a kedvesünkkel megyünk moziba, bizony az sem énidő. Ha nincs velünk a gyerek, mert épp valaki elvitte sétálni, de közben a kötelezettségeinket csináljuk, mondjuk takarítunk – sajnos ez sem énidő.

Hangolódjunk önmagunkra!

A szakértők azt mondják, próbáljunk meg egyedül lenni kicsit, és hangolódjunk önmagunkra. Ne foglalkozzunk ilyenkor senkivel. Próbáljuk meg azonosítani, mi az, ami hiányzik, ami örömet okoz, mi jelent terhet, amin szűkíteni kellene a mindennapokban.

Az énidő lényege, hogy ilyenkor nem másokért vagyunk. Ha hosszú távon mindig csak hátrébb soroljuk a saját igényeinket, előbb-utóbb belefásulunk a dolgunkba. Ha anya vagy, ez különösen nehéz, de muszáj kiharcolni ezt a kis luxust!

 

 

Last modified on csütörtök, 24 március 2022 10:17

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső