Egészség

péntek, 17 január 2020 14:22

Mikor vigyük először fogorvoshoz a kicsiket?

Written by
Mikor vigyük először fogorvoshoz a kicsiket? Mikor vigyük először fogorvoshoz a kicsiket?

Sokakat foglalkztat a kérdés, már persze olyankor, amikor éppen nem fáj a gyerek foga. Ha fáj, nincs vita, de egyébként mikor érdemes először megmutatni a gyerek fogait a dokinak? Tejfoggal is érdemes elmenni? Vagy várjunk? Meddig?

A témában jártas szakemberek első dolognak azt tanácsolják, a szülő vegyen erőt magán, és véletlenül sem szabad kiejteni a „ne félj!” felszólítást. A gyerekek ugyanis alapvetően nem félnek a világtól, hanem nyitottak, érdeklődőek. Szóval próbáljuk meg nem kimutatni a saját, felnőtt élményeinkkel kapcsolatos érzéseinket, ugyanis ez nagyban befolyásolja a gyerekeket.

Érdemes kihasználni a csecsemőkori nyitottságot, így sokan úgy vélik, érdemes minél előbb túlesni az első találkzáson, ami nem lesz más, mint egy ismerkedés a hellyel, és a doktor bácsival/nénivel. Ilyenkor el szokták mondani a szülőknek, miként lehet minél tovább megőrizni a tejfogakat, mit egyen, mit ne egyen a gyerek.

A fogorvosok szerint a tejfogakat éppoly komolyan kezelni kell, nem szabad legyinteni, hogy „azok úgyis kiesnek”. A tejfogak szuvasodása ugyanis továbbterjedhet a maradandó fogakra is.

Biztosan minden kisgyerekes szülőnek feltűnt – jó a gyerekfogorvos nagyon ritka, ez ugyanis nagyfokú türelmet, animátori, bohóckodási képességet is magába rejt, ehhez pedig nem minden orvosnak van kedve. Ha jó fogorvost találtunk, ragaszkodjunk hozzá a végsőkig!

A fogorvos tanácsa szerint ne hagyja a szülő a gyerekre a fogmosást, még ha szívesen csinálja is a gyerek, ugyanis ez nagyon felületesen szokott sikerülni. A szülő vegye a kezébe, hogy legyen értelme a műveletnek.

Fontos ismerni a gyerekfogkrémeket, ugyanis nem lehet egy kalap alá venni őket. Figyelmesen olvassuk el, melyik korosztálynak való, ugyanis léteznek kifejezetten babafogkrémek, de a 2-3, 3-6, és afölötti korosztálynak külön ajánlottak is.

Összegezve mindezt: A gyerekekkel foglalkozó fogorvosok azt mondják, a legjobb módszer ebben az esetben is a beszoktatás, csakúgy, mint az oviban. Tehát ne akkor lásson a gyerek először fogorvost, amikor fáj a foga. Ezen kívül kritikus fontosságú a szülő játékos, könnyed viselkedése.

 

Last modified on péntek, 17 január 2020 14:30

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső