Gyereknevelés

szombat, 24 október 2020 12:00

Mire jó a „matatófal”?

Written by
Mire jó a „matatófal”? Mire jó a „matatófal”?

Biztosan Ti is észrevettétek, egyre több helyen látni mostanában az ún.matatófal”, vagy angolosabb szóval „activity board”-ra vonatkozó hirdetéseket. Sokan nem igazán tudják, mire jó, úgyhogy röviden összefoglaljuk, mit is érdemes róla tudni. Íme! :)

A matatófal megjelenését alapvetően az ún. Montessori elvek inspirálták. Ezek közül, csak hogy néhányat említsünk, nagyon fontos, hogy a játék során lehetőleg minél több ékzékszervet használjon a gyerek, vagy hogy próbáljon meg egyedül megoldani dolgokat, amiről úgy érzi, hogy reális számára. Fontos a tapasztalás útján való tanulás, és hogy minden gyerek a saját tempóját követve tudjon fejlődni. Jellemzően a fából készült játékok dominálnak a teória szerint. Ezen elvekből kiindulva jelentek meg az ún. Montessori-táblák, ezért akár ezen a néven is találkozhattok az egyébként sokszor „activity board”-ként emlegetett táblákkal.

Kinek ajánlott?

Noha különböző nehézségű táblák állíthatóak össze, jellemzően az 1-3 éves korosztály számára ideális ez a játék. Alapvetően a „matatásról” szól, vagyis ülve, vagy állva is lehet végezni. A lényeg, hogy spekulál a gyerek, amíg piszkálja a tárgyakat, és észrevétlenül fejleszti a kézügyességét, találékonyságát. Kislányoknak és kisfiúknak egyaránt ajánlott.

Venni, vagy csinálni?

Miután tényleg nem igazán szól a matatófal ellen semmilyen érv, nagyjából minden anyuka megállapítja a termékek láttán, hogy ez egy jó dolog. A nagy kérdés, hogy vegyünk, vagy csináljunk. A saját készítésű táblák sokszor kézenfekvő megoldásnak tűnnek, hiszen első ránézésre hétköznapi, minden nap használatos tárgyak kapnak helyet a táblákon, mint például egy cipzár, vagy hasonlók. A profi, jól kinéző, átgondolt táblák ráadásul nem is olcsóak. Ugyanakkor a visszajelzések szerint csak azok álljanak neki saját kezűleg, akinek kötélből van az idegrendszere, valamint tényleg van ideje utánajárni, beszerezni dolgokat. Ahhoz, hogy biztonságos, esztétikus, átgondolt tárgy legyen a munka vége, nem kevés idő és energia szükséges az anyukák részéről.

Milyen a jó matatófal?

Az első és legfontosabb szempont a biztonság. Ez után következik, hogy felkeltse a gyerek érdeklődését – hiszen ez a cél. Sok termékről elmondható, hogy a „felnőtteknek készül”, tehát nem elsősorban a gyerekek szempontjait mérlegelve kerül összeállításra, sokkal inkább a „nagyokat” akarják megnyerni az eladók. Mindenképpen meg kell próbálni a gyerek fejével gondolkodni, amikor valaki terméket választ, és mellőzni kell a felnőtt szempontokat /mint például hogy passzoljon a nappali bútorához :) /.

Fontos, hogy összetett formák és színek legyenek a játékon, pl. golyók, kerekek, egyéb formák. Minimalizálni érdemes a műanyag alkotóelemeket, maximalizálni a természetes, fából és egyéb szerves dolgokból készült kiegészítőket.

Röviden ennyit érdemes tudni a matatófalról. Aki úgy dönt, jól jönne egy, mi is ajánlunk egy lehetőséget. A facebookon az „Matatófal HelloLiliput” néven megtalálható táblákat találtuk a legszimpatikusabbnak. Kedves nyuszi formába bújik a játék, fiús, lányos és semleges szín is választható. Méretük 45x60 cm, ami már elég nagy ahhoz, hogy jó ideig elbirizgálja a gyerek. Dominál a fa alapanyag, minden mozog rajta, biztonságos. Készletről is vihető! Rendelni és érdeklődni a Hello Liliput matatófal weboldalán lehet. :)

 

Last modified on péntek, 16 április 2021 07:19

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső