Gyereknevelés

csütörtök, 09 január 2020 13:02

A gyereknevelés 10 alapszabálya!

Written by
A gyereknevelés 10 alapszabálya A gyereknevelés 10 alapszabálya

Nyilván nem titok, ahány gyerek, annyi nevelési mód, így aztán nem létezik egyetlen lista sem, amelyek tételes betartásával tökéletes anyák lehetünk. Ugyanakkor van néhány irányvonal, ami mentén próbálhatunk lavírozni ebben a nevelésnek nevezett útvesztőben. Íme közülük 10!

Az alábbiakban az Angliában jól ismert Jo Frost „szuperdadus” által összegyűjtött elveket ismertetjük.

Dicséret

Ne új játékkal, édességgel, élménnyel, vagy egyéb tárgyi jutalommal próbáljunk meg jutalmazni, hanem a személyes figyelmünkkel. Dicsérjük gyermekünket amikor csak tudjuk, így biztosítsuk őt szeretetünkről.

Következetesség

A szabályok azért vannak, mert egyszer már meghoztuk őket, és ahhoz kell tartani magunkat. Ha egyszer valamit szabálynak kiáltunk ki, semmi szín alatt ne módosítsunk rajta, és a család többi felnőtt tagjával is tisztázzuk ezt.

Napirend

Fontos, hogy mindenki a családban tudja, hogy mikor minek jött el az ideje. A napirend a mindennapok lelke, az ébredés, étkezés, tanulás, fürdés, lefekvés, mindennek legyen meg az ideje. Amint ez stabilan működik, időnként – például a kirándulások alkalmával – fel lehet átmenetileg rúgni a rendet, de legyen meg a mindennapok ritmusa.

Határok

Elsősorban a viselkedést illetően vannak határok, amelyeket a gyereknek be kell tartani. A határok megfogalmazása és ismertetése pedig a felnőtt dolga.

Fegyelem

A határok betarttatásához nélkülözhetetlen a fegyelem. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt a kezében tartja az irányítást. Más szóval szigornak is nevezhetnénk, tehát néha próbáljunk meg kifejezetten szigorúan, határozottan rented tartani.

Figyelmeztetés

Két formája van, egyrészt felhívjuk a figyelmét közelgő eseményekre, mint például hamarosan vacsora következik. A másik, amikor arra hívjuk fel a figyelmét, hogy éppen valami helytelent tesz. Erre azért van szükség, hogy a jövőben legyen lehetősége korrigálni az ilyen helyzeteket.

Lelki gondok

Néha olyan a gyerek, mintha az ördög bújt volna hirtelen bele. Egyszeriben megváltozik a viselkedése, aminek biztos, hogy van valami oka. A felnőtt felelőssége, hogy kiderítse, mi húzódik a háttérben.

Magyarázat

A gyerekeknek a saját nyelvükön kell elmagyarázni koruktól függően, hogy mik a szabályok. Ha nem mondjuk el, vagy nem mutassuk meg, akkor nem fogja tudni, amit elvárunk tőle. Egyszerűen, de mindig törekedjünk arra, hogy elmagyarázzuk a helyzetet.

Önuralom

Ha a gyerek hisztizik, nem szabad átvenni a stílust, amit közvetít. Ha üvölt, mi nem üvölthetünk vissza. Nem szabad hagyni, hogy az ő kommunikációja határozza meg a miénket. A felnőtt legyen a főnök.

Felelősség

Fontos, hogy a gyerek is megtapasztalja a saját lehetőségeit, ezáltal pedig önbizalma legyen, sikerélményt szerezzen. Vonjuk be őket a családi élet teendőibe. Fontos, hogy neki való, reális feladatokat kapjon, máskülönben kudarcokba ütközik.

 

Last modified on csütörtök, 09 január 2020 13:29

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső