Gyereknevelés

csütörtök, 30 január 2020 13:27

Vegyünk kisállatot a gyereknek?

Written by
Vegyünk kisállatot a gyereknek? Vegyünk kisállatot a gyereknek?

Rendkívül nagy a megosztottság azzal kapcsolatban, hogy szabad-e kisállattal meglepni a gyerekeket. Az első dolog, amit tudatosítanunk kell, hogy állatot tartani felelősség. Csak akkor érdemes állatot hozni a házhoz, ha tisztában vagyunk vele mi felnőttek, hogy néha a mi dolgunk lesz rendezni őt.

Előbb-utóbb minden gyerek nyafog valamiféle kisállat után. Mindig a szülőé a felelősség, hogy megítélje a helyzetet. Mindazonáltal mi most összegyűjtöttünk néhány érvet az állatkák mellett.

Felelősségre tanít

Az állatról gondoskodni kell. Életkortól függetlenül minden gyerek képes arra, hogy (szülői útmutatással) megetessen vagy megitasson egy állatot, de egy nagyobbacska már ki is tudja takarítani.

Önbizalmat épít

A gyerekek számára az állatok olyanok, mintha ők is emberek lennének. Rendszerint úgy viselkednek velük, mint a kortársaikkal, és úgy is beszélnek hozzájuk. Az pedig, hogy mindenféle ítélkezés nélkül kifejezhetik az érzéseiket, nagy szerepet játszik az önbizalom építésében.

Osztozkodásra tanít

A gyerekek szeretik megosztani a kedvencükkel az ennivalójukat, az innivalójukat, a titkaikat. Szeretnek nekik kedveskedni, úgy, hogy az állatnak „kérnie” sem kell. 

Jó hatással van az egészségre

Akinek kutyája van, az kénytelen sétáltatni, és játék közben néha futkosni, ugrálni. Akinek állata van, annak erősebb az immunrendszere, és könnyebben megküzd a kórokozókkal.

Csökkenti az asztma valószínűségét

Kutatások szerint az állat mellett felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki asztma. A pontos okok nem ismertek, de egyes feltételezések szerint az állandóan jelen lévő állatszőr megerősíti a tüdőt.

Csökkenti a magányt

Az állatok nagyszerű társai a gyerekeknek. A gyerekek beszélhetnek hozzájuk, és elképzelhetik, hogy az állat válaszol. Ettől pedig nem érzi magát magányosnak. Tudja, rá mindig számíthat, és ott lesz, hogy játsszon vele. (Nyilván egy hallal nem lehet úgy játszani, mint mondjuk, egy macskával, de képzeletbeli társalgást vele is le lehet folytatni.)

Csökkenti a stresszt

A gyerekeket is éri stressz, ami például alvásproblémákat okozhat. Ha viszont van egy állata, akivel megbeszélheti a problémát, akkor az segíthet. Ráadásul a kutyák, (macskák, nyulak és hasonló állatok) simogatása bizonyítottan csökkenti a stresszhormon szintjét a gyerekekben.

 

 

 

Last modified on csütörtök, 30 január 2020 13:36

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső