Menő nők

szombat, 02 május 2020 11:55

"A közösségépítés a szívügyem..."

Written by
"A közösségépítés a szívügyem..." "A közösségépítés a szívügyem..."

Szegi Arankát már sokaknak nem kell bemutatni, de ha még netán akad valaki, aki nem hallott róla és az általa felkarolt kezdeményezésekről, most pótolhatja, ismerjétek meg a legújabb „menő nőt”! 

Aranka fiatal kora ellenére rendkívül sok mindent tett már a környezetéért szó szerint, és átvitt értelemben is. Két kicsi gyerek anyukájaként nem egyszerű közügyekkel (is) foglalkozni, neki viszont úgy fest, ez egyáltalán nem esik nehezére. A kezdetekről kérdeztük:

„A gödöllői Szent István Egyetem után, ahol agrármérnöknek tanultam, rögtön a bábolnai vetőmagüzembe kerültem, majd később vetőmag értékesítési vezetőként dolgoztam. Most otthon vagyok a két lányommal, Eszterrel és Sárával.”

Az anyaság, mint oly sok nő életében, egészen új érdeklődést, új témákat vet fel, ez alól Aranka sem volt kivétel. Rábukkant a kötődő nevelés jelentőségére, ezzel pedig kezdetét vette az első ismertebb projektje, a Fészek Családi Kör, amely komáromi központtal működik:

„Nem baba-mama klubot szerettünk volna létrehozni, hanem családot megtartó közösséget, egy olyan hálót, ami összefogja a felvidéki magyar szülőket, családokat. Eseményeket, előadásokat, workshopokat és rendszeres alkalmakat - hordozós találkozókat szerveztünk. Hordozós klubként indultunk, mivel hordozási tanácsadó vagyok, de a kötődő nevelés iránt érdeklődő szülőket sok más téma is érdekli, igy fokozatosan bővült a témák és előadók köre, végül ebből lett a Fészek Családi Kör polgári társulás. Hosszú távú célunk az, hogy egy olyan központot hozzunk létre, ahova a babavárás időszakától kezdve a gyermek legalább 3 éves koráig jöhetnek a családok és személyre szabott tanácsadások, különböző terápiák, s kiváló szakemberek várják őket.”

Aranka érdeklődési köre azonban nem áll meg a sokszor szűk kategóriának vélt anyaságnál, neve szorosan kötődik a KompAkt nonprofit szervezet tevékenységéhez is, amely nevében ő vehette át tavaly Komárom város egyik polgármesteri díját is.

„A gyerekneveléssel együtt jött az igény, hogy jobban odafigyeljünk a környezetünkre. Férjemmel együtt úgy éreztük, tenni kell valamit a környezetünk védelme érdekében. Első lépésként a háztartásunkat változtattuk “zöldebbé”, rengeteget tanulunk a mai napig pl. a hulladékmentesség, a permakultúra, az egészséges, és környezetkímélő életmód területén. Utána felmerült bennünk az igény arra, hogy megosszuk a tudásunkat, tapasztalatainkat másokkal is, ekkor hoztuk létre többen a KompAkt-ot. Első tevékenységünk a régió első közösségi kertjének létrehozása volt, ahol megvalósult minden, ami a szívügyem: a közösségépítés, a generációk összekötése és a környezettudatosság. A korábban emlitett dijat a “480” elnevezésű Komáromi hulladékszelektálást és -csökkentést segítő kampány szakmai vezetéséért kaptuk, de más települések önkormányzataival is aktívan együttműködünk. A Gombaszögi Nyári Tábor zöldítését is elkezdtük 2019-ben, és folytatjuk 2021-ben is. Tavaly ősszel felelősségteljes faültetést álmodtunk és valósítottunk meg “Fogadj örökbe egy fát” címmel. Közben rendszeresen szervezünk szemétszedést; előadásokat, oktatásokat és tanácsadást tartunk. ”

Aranka lendülete fáradhatatlan, mostanság a környezetvédelemmel kapcsolatos cikkekkel próbálja meg a helyi médiában is felhívni az olvasók figyelmét és az anyukákat sem hanyagolja el, online támogató csoport formájában, a közösség megtartó erejét használva támogatja őket ebben a megváltozott helyzetben.

Ha bárki szeretne kapcsolódni a kezdeményezésekhez, itt megteheti:

KompAkt: https://www.facebook.com/KompAktno, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
480: https://www.facebook.com/480sk
Fészek Családi Kör: https://www.facebook.com/FeszekCsaladiKor
Támogató csoport: https://www.facebook.com/groups/304102680262538

 

És hát igen, a felvidekianyukak.sk csapata továbbra is keresi közösségünkben a „menő nőket”, akiket bemutathatunk a nagyvilágnak oldalunkon. Várjuk a jelentkezéseket! Kövessetek bennünket a facebookon is! :)

Last modified on szombat, 02 május 2020 17:14

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső