Menő nők

hétfő, 17 február 2020 16:10

"Legyen a népdal is trendi!"

Written by
"Legyen a népdal is trendi!" "Legyen a népdal is trendi!"

A felvidékianyukák.sk feltett célja olyan nőket bemutatni, akik rendületlenül hisznek és dolgoznak egy olyan világért, olyan értékrendért, amely a jövőbe mutat. Mostani írásunkban a Padányból származó Iván Melindát mutatjuk be, aki egyértelműen az értékek mentén tette le a voksot, ismerjék meg őt! Ő is "menő nő"! :)

Melinda elmondása szerint mióta az eszét tudja, a zene, különösen a népdalok vonzásában élt:

„Szüleim elbeszélései alapján tudom, hogy énekelni előbb tanultam meg, mint beszélni. 6 éves koromtól hegedülni tanultam, különösen szeretem a népdalokat. Szinte megszólítanak bennünket, olyan örömről és bánatról szólnak, amit mindnyájan átélünk.„

Talán nem véletlen, hogy a népdalok, a zene iránti rajongása a pedagógusi pálya felé vitte, hiszen ilyen módon van leginkább lehetősége kibontakoztatni a zene iránti érdeklődését.

„Már középiskolásként szülőfalumban, Padányban egy akkor alakult népdalkörnek az egyik alapító tagja voltam. Később Alistálon kezdtem tanítani, gyerekéneklőcsoporttal és egyéni énekesekkel kezdtem foglalkozni. Pacsirta néven alapítottunk egy gyermekcsoportot 6-14 éves gyerekekből. Számos sikerrel büszkélkedhetünk. Többször jártunk Magyarországon, sőt, Bécsben is. Döntősei lehettünk a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei versenynek is.”

Tapasztalata szerint ma nagyon nehéz a gyerekkel, mert ma már nagy a túlterheltség. A sok délutáni kötelező óra miatt a próbákat szinte lehetetlen összeegyeztetni. Ráadásul a mai világban nehéz a gyerekeket rávenni, hogy népdalt énekeljenek, hiszen nem ez a „trendi”. Szerencsére azonban nincsen minden veszve:

„Természetesen vannak a gyerekek között kivételek is. Voltak olyan tanítványaim, akik a mai napig énekelnek, sőt, van, hogy együtt állunk a színpadon. Olyankor örül a lelkem!”

Melinda idejét nem csak a gyerekekkel való foglalkozás tölti ki, hiszen 15 éve nyugdíjasoknak is vezet népdalkört:

„Alázattal díjazom szorgalmukat, igyekezetüket. Hetente próbálunk, és szinte havonta vannak fellépéseink. Most különösen szeretem a próbákat. Kilépek a mindennapi mókuskerékből, és új energiákat kapok. Erre nagy szükségem van, hogy kiegyensúlyozott édesanya maradjak.”

Ami a mindennapokat illeti, Melinda 2,5 éves kisfiát egyedül neveli, éppen anyasági szabadságát tölti, ami nem éppen „szabadság”, hiszen a fentiekből kitűnik, idejébe sok minden belefér.
A jövőre vonatkozó terveit firtatva bizakodóan nyilatkozik, reméli, vele együtt minél többen dolgoznak majd a népdalok életben tartásán, ki-ki a saját berkeiben.  

 

Ne feledjétek, továbbra is várjuk olyan "menő nők" jelentkezését, akik örömmel bemutatkoznának oldalunkon! Kövessetek bennünket a facebookon is! :)

Last modified on kedd, 25 február 2020 13:39

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső