Menő nők

kedd, 03 március 2020 09:53

"Közösen megfejtjük a mese üzenetét"

Written by
"Közösen megfejtjük a mese üzenetét" "Közösen megfejtjük a mese üzenetét"

„Menő nő” rovatunkat folytatva egy roppant kreatív munkát végző nővel ismerkedhettek meg, nagy örömmel mutatjuk be a meseterápiával foglalkozó Molnár Kantner Évát.

A jelenleg anyagási szabadságát élő Éva mindennapjait mostanában a 7 hónapos Dorina foglalja le, de az előző évekbe sok minden belefért. Éva dolgozott iskolapszichológusként alap és középiskolában egyaránt, ezen munka során tapasztaltak keltették életre benne az igényt, hogy megismerje a meseterápia módszerét.

„A meseterápiával 2014-ben találkoztam először, akkor döntöttem úgy, hogy elvégzem a meseterápiás szakember képzést, Győrben. A kincskereső meseterápiás módszer révén a gyerekek megtanulják kifejezni az érzéseiket, illetve mi felnőttek közelebb tudunk kerülni a gyerekek lelkivilágához.”

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tart foglalkozásokat. A gyerekeknek szóló meseterápia eljutott már többek között Bakára, Nyárasdra, Vásárútra, Hegyétére, Bősre, Nádszegre, Dunatőkésre, Somorjára, Illésházára.

„Célom, hogy a gyerekek megtanulják kezeli az érzéseiket, kifejezni mindazt, ami ott van bennük, elfogadni önmagukat és társaikat. Megtanuljanak közösségben létezni, tiszteletben tartani másokat, társaik véleményét. Minderre kiváló módszer a meseterápia, mivel a meséken keresztül sok információt kap a gyerek, amit beépít a saját személyiségébe.”

Éva elmondása szerint a foglalkozás vezetőjének az a feladata, hogy irányítsa a folyamatot. A gyerekeknek tartott foglalkozások során a játék, alkotás, mesehallgatás egyaránt szerepel.

„Az egyik célom az, hogy megtanítsam a gyerekeknek, hogy tudnak elcsendesedni és belső lelkivilágukra figyelni. Azt vallom, az elcsendesedés nagyon fontos, hogy mikor önmagunkra figyelünk, akkor tudunk igazán megnyugodni.”

Ami a felnőtteket illeti, ezek a foglalkozások többalkalmasak. A női és férfi személyiségfejlődés egyes állomásait tekintik ilyenkor át gyermekkortól felnőttkorig, természetesen egy-egy mesén keresztül. A foglalkozások önismereti jellegűek.

„Közösen megfejtjük a mese üzenetét, szimbólumait, a résztvevők a relaxáció után mesét hallgatnak, majd jön az alkotás. Az alkotás nem igényel művészi képzettséget. Közösen elemezzük egymást alkotásait, melyek a mese hatására születtek. Nem pszichológiai elemzésről van szó, hanem benyomásról, mely az adott alkotás kapcsán megfogalmazódik bennünk. Nagy felismerések születnek az elemzések során.„

Az interjú során megtudtuk, az anyasági előtt a Csallóközi könyvtárban dolgozott könyvtárosként. Fő feladata különböző programok szervezése volt óvodás, illetve iskolás gyermekeknek.

„Nagyon szerettem a munkámat, mivel szeretem a könyveket és szívügyemnek tartom az olvasás megszerettetését a gyerekekkel. Szeretnék majd visszatérni a munkahelyemre, de jelenleg az anyaság megélése a legfontosabb számomra.”

Az anyasági időszak alatt sem tétlenkedik Éva, kitalálta, hogy papírszínházat fog időnként működtetni.

„A papírszínházat, mint olvasóvánevelő módszert a könyvári munkám során alkalmaztam először. Öröm volt látni,hogy a gyerekek érdeklődnek,kíváncsiak milyen történetet rejt a doboz, kérdéseket tesznek fel. Az érdeklődésre való tekintettel döntöttem úgy, hogy idén elindítom a játszótéri papírszínházas mesélést Dunaszerdahely játszóterein. Meghatározott időpontban találkoznánk a gyerekekkel, mindig egy adott játszótéren, ahol meghallgatnának egy-egy papírszínházas mesét és a foglalkozás alkotást is tartalmazna, a mese mondanivalójának megbeszélését, játékos formában.”

Éva „rendezvényeiről” a felvidekianyukak.sk is fog majd tudósítani Benneteket, szóval figyeljétek az oldalat.

Továbbra is keressük közösségünkben a „menő nőket”, akiket bemutathatunk, várjuk a jelentkezéseket! Kövessetek bennünket a facebookon is! :)

Last modified on kedd, 03 március 2020 15:58

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső