Menő Nők

Ismerjétek meg Mónit: A születés és anyaság csodájának nyomában

A soron következő inspiratív női történet az anyagás, a várandósság mélyebb megérzésével foglalkozik. Móni nem csupán a saját történetéről mesél nekünk alábbi írásunkban, de lehetőség van csatlakozni foglalkozásaihoz is. Bemutatjuk Bernáth Mónikát! 

Felvidekianyukak.sk: Először is, mesélj nekünk egy kicsit magadról. Ki vagy, és milyen területeken dolgozol?

Móni: 4 gyermek édesanyja vagyok, kismama- és babás jóga oktató, dúla, valamint szétnyílt hasizom regeneráló tréner. Szegeden születtem, de már 9 éve Felvidéken élek. Akkor költöztem ide, amikor első gyermekünk megfogant, mivel férjem akkor itt dolgozott. Addig Győrben laktunk albérletben.

Felvidekianyukak.sk: Érdekes ez a sok terület. Mi vezetett el a jelenlegi pályádhoz?

Mónika: Valójában egy hosszú útkeresés előzte meg azt, hogy végül megtaláltam a hivatásom, amit szívvel-lélekkel csinálhatok. Sok mindent tanultam, és rengeteget utaztam a világban. A tapasztalatgyűjtés vált a legfőbb életcélommá. Maga a szülés és születés témája először az Everness fesztiválon fogott meg, ahol egy híres magyar-erdélyi bába előadását hallgattam a természetes szülésről, ami ebből a megközelítésből maga volt a csoda. Ekkor dőlt el bennem, hogy így szeretném megélni a saját szülésem. Ezt követően egy kórházi szülésnél is részt vehettem támogató szerepben, ami nagyon meghatározó élmény volt számomra. A szülésnél jelen lenni maga volt a csoda.

Ugyanakkor a kórházi szülés körülményei sokkolóan hatottak rám. A káosz, az érdektelenség, a lekezelő bánásmód és a folyamatos kontroll ellentétes volt azzal, amit a bábától hallottam. Ez az élmény erősített abban, hogy nem ebben a környezetben szeretném megtapasztalni a saját szülésemet és azt hiszem ez erősítette bennem a támogatás iránti vágyat is.

Felvidekianyukak.sk: Igen, biztosan tapasztalnak meg sokan hasonló dolgokat, mint amivel Te szembesültél. De mi történt ez után? Miként folytatódott a Te történeted?

Mónika Ezt követően sokat olvastam a témáról, előadásokat hallgattam, miközben a pocakomba beköltözött az első gyermekünk. A várandósság ideje alatt elvégeztem a kismama és babás jóga oktatói képzést, amivel már más kismamáknak is átadhattam a bennem lévő határozottságot, hogy ez a téma mennyire fontos.

A saját szülésem is megerősített abban, hogy ezt az utat szeretném járni. A szülést követő időszak azonban rendkívül nehéz volt, és ekkor még nem értettem, miért. Ezek a tapasztalatok motiváltak arra, hogy mélyebb megértést szerezzek a szülés és az anyaság területén is.

A várandósságaim és szüléseim új helyzeteket és tapasztalásokat hoztak, amik inspiráltak. Így kezdtem a dúla képzést a második várandósságom alatt, majd a szétnyílt hasizom regeneráló tréneri képzést a harmadik alatt. Azóta folyamatosan képzem magam, beleértve a kismama-tape (kinesio-tape) és a hegkezelő tanfolyamokat is. Jelenleg pedig egy 3 éves személyiségfejlesztő képzésen veszek részt.

Felvidekianyukak.sk: Nagyszerű, hogy ennyi területen képzed magad. Hogyan segítenek ezek a képzések a munkádban?

Mónika: Ezek a képzések nemcsak a tudásomat mélyítik, hanem a hitelességem is növelik, mivel általuk még inkább  megértettem azt, amit saját bőrömön is megtapasztaltam. Az évek során egyre szélesebb körben tudtam megszólítani az anyukákat, legyen szó kismama jóga órákról, babás jóga órákról, vagy szülés utáni regenerációs tornákról. Az egyik nagy büszkeségem a Szülő-kör nevű formáció, ahol olyan elhivatott szakemberekkel dolgozom együtt, akik mind a saját területükön szakértők és ami a legfontosabb, hitelesek.

Kezdetben zavart, hogy nincs szülésznői végzettségem, és sok kritikát kaptam ezzel kapcsolatban. Ma viszont úgy látom, hogy amíg nem szüléseket vezetek le, addig nincs szükségem erre a végzettségre. A lényeg, hogy a szülés körüli időszakot holisztikus szemmel értsem meg, és a legmélyebb alázattal és tisztelettel lehessek részese a kismamák és édesanyák életének.

Felvidekianyukak.sk Nagyon inspiráló, ahogyan a saját tapasztalataid alapján segítesz másoknak. Milyen szolgáltatásokat kínálsz jelenleg?

Mónika: Jelenleg egyéni foglalkozásokon dolgozom együtt kismamákkal, mert így sokkal személyesebb és elmélyültebb, hasznosabb tud lenni egy-egy alkalom. Ugyanakkor hiányoznak a csoportos órák. Sajnos most a gyerekek körüli teendők ezt nem teszik lehetővé, de a jövőben ez biztosan fog változni.

Szétnyílt hasizom regeneráló tanfolyamokat tartok rendszeresen (havi 1 alkalommal), és gyakorló óráim vannak online. 

Eddig az óráim Dunaszerdahelyen az Itsipitsi könyvesbolt és kávézó Varázsműhelyében tartottam, ahol a Szülő-körös előadások is megrendezésre kerülnek, viszont szeretnék egy saját helyet hamarosan, ahol akár az egyéni és a csoportos foglalkozásokat is megtarthatom egy általam kialakított és berendezett környezetben.

Felvidekianyukák.sk: Most már csak egy zárszót kérünk. 🙂

Mónika Hálás vagyok, mert olyan munkám van amit szívvel – lélekkel végezhetek, és olyan családom, akik ebben támogatnak. Ha pedig az anyukák úgy érzik, szeretnének egyet beszélgetni vagy ráhangolódni az anyaság világára, megtalálnak engem a Tulipánom Anyai testnek-léleknek FB oldalon.

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...