Menő Nők

Bemutatjuk Anitát: út a mosipelusoktól a gyertyakészítésig

A Menő Nők sorozatunkat folytatva Streicher Anitát szeretnénk Nektek bemutatni, aki egy igazi sokoldalú nő: mosipelusokat forgalmazott és tanácsadást végez ezzel kapcsolatban, gyertyakészítéssel és gyertyafaragással foglalkozik, de a kerámiakészítésbe is belekóstolt, nem mellesleg pedig tanfolyamokat és workshopokat tart. Ismerjétek meg őt!

Anita, egy csomó izgalmas, egymástól eléggé különböző természetű dolgot csinálsz. Hogyan került az érdeklődési körödbe a mosipelus vagy a gyertyakészítés?

A mosipelus gondolata mindig szimpatikus volt, de a kisfiam babakorában kezdtem ezzel foglalkozni, hiszen az érzékeny bőre miatt nem is volt más választásom, mint kipróbálni. Rendkívül jók voltak a tapasztalataim, rengeteget segített az érzékeny popsiját rendben tartani, nem mellesleg pedig pénztárcakímélő megoldás, hiszen sokkal olcsóbban meg lehet úszni a pelusos éveket, ha az ember mosipelust használ. Az is nagyon fontos volt számomra, hogy környezettudatos megoldásról van szó – hiszen nem termeljük a szemetet minden egyes peluscserével. Szóval egyértelmű volt, hogy a mosipelus mellett teszem le a voksom, sőt, mindenkinek ajánlottam is, hiszen tényleg nagyon meg voltam elégedve vele.

Mivel nagyon jó tapasztalataim voltak, forgalmazni is kezdtem a pelusokat. Sokan tanácstalanok voltak a környezetemben is a használatukkal kapcsolatban, ezért tanácsadással is elkezdtem foglalkozni. Nemrégen úgy döntöttem, a pelusok forgalmazását ugyan felfüggesztem, de nagyon szeretném még folytatni az ezzel kapcsolatos tapasztalataim átadását, hiszen erre nagy igény van, és szívesen megosztom a gyakorlati tudásomat azokkal, akik éppen most jutottak a pelusos korszakhoz. Szóval ha valakinek tanácsra van szüksége a mosipelus kapcsán, nagyon szívesen segítek ebben a jövőben is.

Hogyan jött ezek után a gyertyakészítés az életedbe?

Két gyermekem van, és – mint ahogy sok más anyuka – én is nagyon vágytam valami kreatív tevékenységre. Elmentem egy gyertyakészítő tanfolyamra, és ez elég lendületet adott ahhoz, hogy belekezdjek. Annyit ugyan hozzátennék, hogy nem csupán készítem a gyertyákat, hanem faragom is. Ez azért fontos, mert ez az izgalmasabb része. Sőt, foglalkozásokat tartok kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Miként zajlik a gyertyakészítés és -faragás folyamata? Tudsz nekünk adni egy kis betekintést?

Gútán van egy műhelyem, ahol előzetes egyeztetés alapján tudok foglalkozást tartani. Rendszeresen vannak előre meghirdetett alkalmak, amelyekre lehet jelentkezni, de nagyrészt egyéni foglalkozásokat tartok, gyerekeknek és felnőtteknek. Tapasztalataim szerint az egyéni foglalkozások a leghasznosabbak, hiszen maximálisan tudok figyelni a résztvevőkre, és a legtöbbet ki tudjuk hozni az alkotásra szánt időből.

Hogy kell elképzelni egy ilyen egyéni foglalkozást? Ki jelentkezhet, kinek lehet ez érdekes?

Előre megbeszéljük az időpontot és a helyszínt, ez az első lépés. A legtöbb foglalkozás a műhelyemben zajlik Gútán, de gyakran hívnak más helyszínre is, például iskolákba, vagy rendezvényekre. Ez is megoldható, hiszen nincs helyhez kötve a gyertyakészítés. Már 3 éves kortól lehet csinálni az egyszerűbb technikákat, és 6 éves kortól a gyertyafaragás is ajánlott. Sokféle technika van színezésre illetve mintázatok készítésére, a faragásról nem is beszélve, szóval igazán változatos a folyamat, határ a csillagos ég. Egy foglalkozás általában 1,5 óra időben, de ettől el is térhet, attól függ, ki mennyire merül bele. Nem kell hozni semmit, én mindent adok, és amit készítünk haza lehet vinni természetesen.

Kell valamiféle kézügyesség, ami nélkül nem érdemes belevágni? Mit ajánlanál, ha valaki bizonytalan, hogy neki való-e?

Nem szükséges különleges kézügyesség, hiszen már gyerekek is nagyon ügyesen boldogulnak, és segítek is. A sikerélmény és a látványos folyamat miatt sok a visszatérő vendégem, hiszen a gyertya remek ajándék, ezért tanító bácsiknak-néniknek, vagy akár szülőknek, barátoknak is készítenek gyakran gyertyákat. Össze lehet kötni a kellemeset a hasznossal, a felnőttek pedig annak szoktak örülni, hogy a gyerekeket végre leköti valami a kütyük nyomkodásán kívül is.

Mi a helyzet a kerámiakészítéssel? Mondanál erről is pár szót? Esetleg ezt tanultad?

Hát, ebbe igazából belecsöppentem, mert a párom keramikus, és gyakran besegítek a műhelyében. Szeretem csinálni, számomra abszolút meditatív munka, workshopokat ebben a témában is tartok, bár még én magam is rengeteget tanulok tőle. Egyébként végzettségemet tekintve kertésznek tanultam, szőlész-borásznak, de dolgoztam mixerként a vendéglátásban is és szívesen vállalok kisebb partykat a mai napig is.

Oh, akkor igazán sokoldalú vagy. 😊 De térjünk vissza még kicsit a gyertyákhoz, főleg azért, mert most jön a “fő szezon” számodra, hiszen lassan kezdődik az ünnepi készülődés. Mi inspirál a gyertyakészítésnél, honnan jönnek az ötletek?

Ez esetemben érdekes dolog, mert mindig nagyon hangulatfüggő. Egyáltaáln nem úgy működik, hogy előre elhatározom, mit és mikor fogok készíteni. A színek, a formák is minden nap másként alakulnak, attól függően, milyen a kedvem, de ez ettől érdekes és izgalmas.

Volt valami különleges alkotásod a múltban, amit ki tudnál emelni valamiért?

Talán a barátnőm esküvőjére készítette nászajándékot tudnám említeni, amely összeállításába beleadtam a szívem-lelkem, erre mindig emlékezni fogok.

A workshopokról mit lehet tudni: hol, hogyan lehet jelentkezni?

Azt ajánlanám, hogy a facebook oldalamat, a Nita`s Candles-t kell figyelni, hiszen az előre meghirdetett alkalmakat itt mindig feltüntetem, de az egyéni foglalkozásokra is ott a legegyszerűbb jelentkezni.

u.i.: Ne feledjétek, továbbra is keressük a Menő nők rovatunk további szupersztárjait. Szeretnénk bemutatni azokat a felvidéki nőket, akik inspiratív hobbival vagy munkával büszkélkedhetnek. Várjuk a jelentkezéseket itt!

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...