Menő Nők

„Már Ausztráliából is rendeltek tőlem matatófalat”

Szeretnénk Nektek olyan női történeteket bemutatni, amelyek inspirációul szolgálhatnak, például ha éppen karrierváltáson dilemmáztok.
Lehet, hogy a közösségi médiában már láttatok olyan csodás „matatófalakat”, amelyek készítőjével most megismerkedhettek cikkünkön keresztül. Egyebek mellett megtudhatjátok, ki készíti őket, de további kulisszatitkokra is fény derül.

Az úgynevezett „matatófalak” roppant nagy népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben, sokan szereznek be efféle (többnyire) házi készítésű gyerekjátékot az apróságoknak. Házi Adriana az elsők közt vágott bele a matatófalak gyártásába, és munkáival elég magasra teszi a lécet, hiszen a gyermekek egyébként is élénk fantáziáját még inkább meg tudja mozgatni a csodákkal, amiket készít. Adrit kérdeztük, meséljen magáról, milyen út vezetett ehhez a munkához.

Mesélj nekünk kicsit magadról! Mivel foglalkoztál, mielőtt nekiláttál a matatófalak készítésének?

Érsekújvárban élek a kisfiammal. Az érettségi megszerzése után eladóként és adminisztratív dolgozóként dolgoztam, de igazság szerint nem találtam túl érdekfeszítőnek a munkámat. Örültem volna, ha kicsit több kreativitást tapasztalhatok a munkámban. Változás akkor következett be, amikor anya és keresztanya lettem. Ekkor kezdtem érdeklődni a különböző érdekesebb gyerekjátékok és tevékenységek iránt, innen indult az egész.

Szóval a gyerekek és az anyaság hozta az ötletet?

Hát, lényegében igen. Az anyasági szabadságom után egy vasipari üzletben kaptam állást. Ott találkoztam először csavarokkal és egyéb alkatrészekkel. Nem mellesleg pedig nagyon sok mesteremberrel találkoztam a boltban, akik vásárolni tértek be. Tőlük nagyon sok tanácsot kaptam, amikor egy saját készítésű, nem hagyományos születésnapi ajándékot szerettem volna készíteni a keresztlányomnak. Ebből lett a matatófal. Természetesen ekkor már láttam több ilyet, de mind téglalap formájú volt és hagyományos fa színű, én pedig valami izgalmasabbat szerettem volna úgy formailag, mint szín szempontjából.

Mi volt az első forma, amibe belevágtál?

Az első matatófalam egy maci volt, és nagyon ügyeltem a részletekre és a biztonságra. Nagy sikert aratott az ajándék, ezért úgy döntöttem, készítek még néhány darabot, hátha valakinek megtetszik. Egyre több példányt el is tudtam adni, de ekkor még munka mellett, esténként készítettem a matatófalakat. Aztán jött a koronavírus, és sok minden megváltozott, ugyanis elvesztettem az állásomat. Ekkor elhatároztam, hogy teljesen a matatófalak gyártásának szentelem magam, vállalkozni kezdtem, beszereztem minden szükséges eszközt, hogy minél hatékonyabban tudjam készíteni a cukiságokat.

Mit gondolsz, miért különlegesek a Te termékeid?

Minden tábla a megrendelő igényei szerint készül, olyan színekből, olyan alkotóelemekből, legfőképpen pedig olyan formára, amit szeretnének. Ezt nagyra értékelik az anyukák – hiszen nem titok, jellemzően ők a megrendelők.

Van valami, amit nem szeretsz ebben a munkában? Esetleg voltak nehézségek?

Hátrány, hogy meglehetősen időigényes a készítése, de egyébként meg imádom, hogy egy nagyon kreatív, változatos dologról van szó. Az elején, amikor elkezdtem a gyártást, nagyon lassan ment a munka. Fél év is elment, mire rájöttem, hogyan kell ügyesen bánni a dolgokkal, hogy stabil és szép legyen minden darab.

Ha valaki esetleg még nem tudná mire jó egy ilyen matatófal, hogyan mondanád el röviden, mire jó ez?

Általában egy éves kortól ajánlható a gyerekek számára. A matatófal segít fejleszteni a finommotorikát, a logikát, a koncentrációt olyan valósághű elemek segítségével, mint amilyenek a zárak, cipőfűzők, kapcsolók és hasonlók. Gyerekbarát festéket és nagyon jó minőségű faanyagot használok a készítés során.

Van emlékezetes darab, amit készítettél, esetleg különös hely, ahonnan rendeltek tőled?

Sok helyről kapok megrendelést, például Magyarországról is sokan rendelnek. A legtávolabbi pont, ahonnan megrendelés érkezett, Ausztráliából volt. A legemlékezetesebb megrendelés pedig egy beteg gyereknek készült, aki intézetben lakott. Két meter széles volt a tábla, és nagyon macerás volt a szállítása, mivel a 6. emeleten lakom, és onnan történt a szállítás.

A terveidről tudnál pár gondolatot mondani?

Minél több táblát szeretnék készíteni, hiszen nagyon szeretem, amit csinálok. Nagyra értékelem a megrendeléseket, amiket kapok, és hogy ilyen sok szülő és nagyszülő van, akik a gyerekek fejlődésére ilyen módon is figyelnek. Ma már tudom, hogy hinned kell magadban, és nem kell félned követni az álmaidat. Néha ez a legjobb dolog, ami történhet velünk. Esetemben például a járvány új munkát hozott. Nem számít, mit csinálunk, ha szeretettel tesszük. 🙂

Nézzétek meg Adri alkotásait (Limitless Boards néven), és ha tetszik, rendeljetek tőle FB oldalán vagy az Instán.
Kövessétek továbbra is a felvidekianyukak.sk oldalát ilyen és hasonló történetekről! Ha pedig Te is bemutatnád vállalkozásod vagy érdekes hobbid, várjuk jelentkezésed itt! 🙂

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...