Menő Nők

Szenzációs gyurmaságok Rékától!

A felvidéki „menő nőket” bemutató sorozatunk ismét rátalált egy kivételes kreativitással és kitartással megáldott anyukára, akit most örömmel mutatunk be Nektek. Ismerjétek meg Vida Rékát, aki elképesztő gyönyörűségeket készít gyurmából.

Réka még kislánya megszületése előtt két évvel kezdett gyurmákkal foglalkozni, ekkor még hobbiból. Gyurmaékszerek készítésével kezdte, majd szépen lassan kibővült a repertoár. Mára már Komáromban található kis boltjában nem csupán „gyurmaságokat” árul, de egyéb ajándéktárgyakat, apróságokat is. Minden kisgyerekes anya tudja jól, gyerek mellett nem egyszerű valamit igényesen csinálni, de Rékát kemény fából faragták: „Amíg a kislányom kicsi volt, hajnal négykor keltem, és addig dolgoztam, amíg ő aludt. A nap nagy részét vele töltöttem, majd a délutáni alváskor újra dolgoztam.”

Megkérdeztük, mi inspirálja ebben a roppant kreatív alkotási folyamatban: „Általában a megrendelők adják az ötletet, mert egyedi készítésű alkotásokat kérnek tőlem. De természetesen én is szívesen találok ki újdonságokat. Nagy örömmel használom a kalocsai népi motívumokat, vagy a matyó mintákat, mert úgy érzem, ezzel kifejezhetjük a kultúránkat, és ez szerintem fontos.”

Sokan félve veszik a kezükbe ezeket a remekműveket, mert hát a gyurma könnyen formázható – gondolja az átlagember. Réka azonban megnyugtat, speciális anyaggal, süthető gyurmával dolgozik, amely bírja a gyűrődést, és mosható.

A legnagyobb kihívásáról is kérdeztük, így nyilatkozott: „Amikor először készítettem esküvői tortára díszítést, az nagy falat volt, mert nagyon aprólékosan szerettem volna kidíszíteni a pici menyasszony minden részletét. Egy személyben kellett fodrásznak, kozmetikusnak, ruhatervezőnek, és virágkötőnek is lennem. Mára azonban a sok gyakorlás meghozta gyümölcsét.”

Réka igyekszik évente többször is kézműves foglalkozások keretében megmutatni anyukáknak és gyerekeknek a gyurmázás szépségeit, hiszen a kicsik imádják az ilyesmit. Ezeket a nyári szünetben, vagy a karácsonyváró időszakban valósítja meg, de most tavaszra is tervez nyuszis kanalakat készíteni az érdeklődőkkel. Réka programjairól oldalunkon is értesítünk majd Benneteket! (szóval legyetek résen! 😊) Legyünk büszkék Rékára, mert elképesztő csodákat készít, amelyeket facebook oldaláról rendelhettek meg!

Ha ismertek hasonlóan kivételes nőket, írjatok nekünk: hello@felvidekianyukak.sk

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...