Menő Nők

Egy kis csapat nagy sikerének kulisszatitkai: bemutatjuk a perbetei Margaret mazsorett és táncklubot!

Menő nő sorozatunkat egy rendhagyó írással folytatjuk, hiszen ezúttal nem egyetlen hölgy, hanem egy egész hölgykoszorú sikerének bemutatásával jövünk. A perbetei Margaret mazsorettklubról faggattuk Ádámka Krisztinát annak apropóján, hogy idén egy elképesztő „mutatványt“ hajtottak végre a lányok: világbajnoki címet szereztek Horvátországban.

Felvidékianyukák.sk: Előszöris kezdjük azzal, hogy világbajnok lett a csoportotok 2023-ban, de korábban Európa bajnoki címet is szereztetek. Mit gondolsz, mi a titok, ami miatt ilyen gyönyörű eredményeket tudtok hozni?

Krisztina: Én azt gondolom, a mi csapatunk erőssége az összetartás. Nyilván egy adott verseny motivál mindenkit, hogy minél jobb helyezést érjünk el, de ahhoz nagyon sok munka és kitartás kell. Így volt ez idén nyáron is, szinte egész júliust és augusztust végig edzettük. Hetente kétszer gyakoroltunk, a legnagyobb melegekben is, az utolsó héten ráadásul 5 órás edzéseket tartottunk.  

Hogyan kell elképzelni ezeket a nagy nemzetközi versenyeket? Kb. hány ország, vagy hány csapat mérkőzik?
Az idei világbajnokságon Horvátországban 17 ország versenyzett. Ezeken a versenyeken versenyzők, bírók, és 45 csoport jelenik meg.

Különböző kategóriák vannak – korosztályok, létszámok és eszközhasználat szerint.
Mi a ,,MIX SEN TEAM“ kategóriában versenyeztünk rögtön az első napon, ami azt jelenti, hogy vegyes eszköz  – bot és zászló párosítása, senior korcsoport, nagycsapat. (hivatalosan mazsorettben a 15 év felettiek már senior csoportnak számítanak, csak mi különböztetjük meg másképp a csoportban)
A díjkiosztásnál mindig az első 6 helyezettet mondják be. Nálunk is elkezdték mondani a besorolást, hogy Afrika harmadik helyezést ért el, Horvátország a második, és abban a pillanatban elkezdtünk gondolkodni, hogy tényleg ebben a kategóriában voltunk mi is? Egyszerűen nem akartuk elhinni. Aztán kimondták a mi nevünket, ekkor már jóformán mind sírtunk az örömtől, és szinte rohantunk a dobogóra. Nekünk szólt a szlovák himnusz, amire mi, lányok jóformán nem is emlékezünk. Természetesen az öröm elmondhatatlan volt, és ez a jó indítás erőt adott nekünk a többi napra.

Szenzációs élmény lehetett mindezt átélni. 😊
A mazsorett mihez van szerinted közelebb: inkább sportnak érzitek, vagy inkább táncművészetnek?
Alapvetően mindkettő. Mindig a kiválasztott zenéhez illő táncmozdulatokat is belerakjuk a koreográfiába, hozzáillesztve az adott eszközt. Szóval van benne sport is és tánc is. Valójában egyszerre koncentrálunk a zenére, technikára, koreográfiára és persze a többiekre, nehogy baleset történjen.     

Mennyire népszerű vagy elterjedt szerinted a mazsorett – akár Szlovákiában, akár Magyarországon, vagy nemzetközileg?
Amikor 2002-ben elkezdtük a gyakorlást, még nem volt annyira ,,felkapott“. Mára már rengeteg csoport van városokban és községekben egyaránt. Itt nálunk, Szlovákiában a déli részen csak pár csoportot ismerek, leginkább a nagyvárosokban található magas létszámú mazsorett csoport. 

Amit mi mazsorettnek hívunk, azok az amerikai filmek pom-pon lányainak felelnek meg lényegében? Vagy ez teljesen más?
Igen, valójában egészen más. Ők az akrobatikára teszik a hangsúlyt, míg mi a szertechnikára. Nálunk adottak kötelező elemek bottal, pom-ponnal és zászlóval egyaránt, természetesen korosztályokra is szétbontva. A zsűri értékeli a mozgás- és szertechnikát, illetve a koreográfiát, valamint a hozzá illő öltözéket.

Hogyan jött az ötlet annak idején, hogy megalakuljon a Margaret mazsorett csoport?
A csoport 2002–ben alakult Margaréta néven. A helyi Önkéntes Tűzoltó Testület megalakulásának 100. évfordulóján volt az első fellépés, saját készítésű pom-ponokkal. Akkoriban 22 kislány alkotta a csoportot, a szlovák és magyar alapiskolából egyaránt. A csoport vezetőjét, Ádámka Erikát egy kirándulás ihlette meg Balatonalmádiban, ahol épp mazsorett fesztivál és fúvószenekari találkozó volt, innen jött az ötlet a folytatáshoz. Néhány lány, akik ma már az Ifjúsági csapat részét képezik, részt vettünk Siófokon egy mazsorett táborban, ahol elsajátítottuk a botpörgetés technikáit.

Mennyit gyakoroltok? Milyen gyakran, milyen hosszan?
Mi csak pénteken, esetenként szombaton és vasárnap, vagy ünnepnapokon tudunk próbálni nagyobb fellépések és versenyek előtt. Csapatunkban több egyetemista, középiskolás lány van, és persze vannak, akik már dolgoznak, így hétköznap nehéz egyeztetni, hogy mindenki ott tudjon lenni a próbákon.

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy valaki ügyes legyen mazsorettesként?
Legfőképpen kitartás. Ahogy már említettem, a mi sportunkban a szertechnikán van a lényeg. Nem lehetetlen elsajátítani, de idő, gyakorlás és kitartás kell hozzá. Sajnos nem mindenkinek megy egyből, vagy sokáig tart rájönni egy gyakorlatra, emiatt pedig nagyon sokan feladják. 

 

Milyen korosztályok vannak a Margaret csoporton belül, hányan vagytok?
Csoportunk 2002-ben alakult, akkor mindössze 22 kislánnyal, mára viszont már több korosztályunk van.Idén alakult Szépkorúak csoportja is. Tehát a jelenlegi korcsoportok a következők:

Minicadet (3-9 évesek) – 17 fő
Cadet (10-14 évesek) – 12 fő
Junior (15-18 évesek) – 8 fő
Ifjúsági (18 év felett) – 12 fő
Senior (40 év felett) – 9 fő
Szépkorúak csoportja (60 felett) – 12 fő

Így összesen a 2 csoportvezetővel együtt 72-en vagyunk.

Wow, ez gyönyörű szám! Mi az, ami motivál benneteket? Ezek a nagy nemzetközi versenyek, vagy a hagyományos fellépések is fontosak számotokra? Esetleg az együttlét a többiekkel?
Számunkra minden fellépés egyformán fontos. Ahová hívnak minket, ott igyekszünk minél többet adni magunkból, legyen szó akár kisebb közönségről, akár hatalmas fesztiválról vagy versenyről. Minden egyes fellépés összekovácsolja a csoportot is. 2009-től vannak nálunk fiúk, akkor lettünk táncklub, hiszen már társas táncok is szerepelnek a repertoárunkban. Ha csak mazsorettlányok megyünk fellépni, versenyezni, akkor is jönnek velünk a fiúk. Ők tartják bennünk a lelket, viszik az eszközeinket, ruháinkat.

Milyen gyakran léptek fel? Máshová is hívnak Benneteket, vagy javarészt otthon Perbetén zajlanak a fellépéseitek?
Néha-néha előfordul, hogy egész hétvégén van fellépésünk, vagy egy napon akár kettő is. Gyakran járunk fesztiválokra, bálok megnyitójára, kultúrműsorokra és egyéb rendezvényekre is. Perbetén majdhogynem minden rendezvényen jelen vagyunk, fellépőként és szervezőként is. Jártunk már különböző országokban, mint Magyrország, Románia, Szerbia, Görögország, Montenegró, Horvátország.   

A perbetei mazsorettcsoportban csak perbeteiek vannak, vagy a környékről is vannak táncosok?
Javarészt perbeteiek alkotják a csoportot, de a környező falvakból is van pár táncos (Dulovce, Fűr).

Végül elmondod nekünk, ki mindenki alkotja a világbajnoki csapatot?
Ádámka Krisztina, Farkas Dorina, Geleta Kiara, Jakab Éva, Lengyel Lara, Mészáros Sandra, Nagy Krisztina, Pinke Vivien, Witmann Alexandra

Köszönjük szépen a beszélgetést! Nagyon sok sikert kívánunk Nektek a továbbiakban, és reméljük még sok szép sikeretekről beszámolhatunk a jövőben! 😊Hasonlóan inspiráló női történeteket a Menő nők rovatunkban találtok. Ha pedig tudtok olyan csapatról vagy nőről, aki inspirálhat másokat, jelezzétek nekünk itt! 🙂

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...