Menő Nők

Ismerjétek meg Mónikát, a pihe-puha cukiságok készítőjét!

Ezúton egy ügyes kezű, kreatív anyukát szeretnénk bemutatni, aki pihe-puha cukiságokat készít minden mennyiségben. Ismerjétek meg Heller Mónikát, aki a HelMo Crochet név alatt többek közt gyönyörű kötött és horgolt figurákat készít.  

Bizonyára sokan találkoztatok már a HelMo Crochet névvel az anyukás fórumokon, akinek a jóvoltából szebbnél-szebb kötött és horgolt darabok találhatnak gazdára. Ezeket a szépségeket Mónika készíti, aki egyébként civilben két kislány anyukája. Mónika alkotásai leginkább mesefigurák vagy állatfigurák, de ruhákat, lakás dekorációt és egyéb kézműves termékeket is készít.

Felvidekianyukak.sk: Hogyan kerültél a horgolás-kötés közelébe? Hogy jött ez a hobbi vagy munka az életedbe?

Mónika: Még kislányként sok időt töltöttem anyai nagymamámnál. Ő tanítgatott a kötés alapjaira. Próbálkoztam a horgolással is, több-kevesebb sikerrel. Aztán ez valahogy több évre mégis eltűnt az életemből. A húszas éveim elején történt, hogy felfedeztem az interneten egy horgolt sálat, amibe azonnal beleszerettem, viszont senki nem vállalta az elkészítését. Így elkezdtem saját magam, Youtube videók alapján tanulgatni a horgolást, ami végül hatalmas szenvedéllyé, később pedig vállalkozássá nőtte ki magát.

Felvidekianyukak.sk: Hogyan zajlik a munka, vagy a rendelés folyamata? Lehet Tőled rendelni, de mi alapján? A már elkészített kínálatból lehet választani, vagy ha valaki előáll egy tök új ötlettel, és küld képet, azt is vállalod?

Mónika: Főleg megrendelésre dolgozom. Mára már elég széles portfólióval rendelkezem, több termék közül lehet választani. Sokan keresnek meg egyedi kérésekkel, konkrét elképzeléssel is. Illetve a rendelések mellett próbálok pár azonnal vihető darabot is készíteni. 

Felvidekianyukak.sk: Honnan tanulsz, hogyan fejleszted magad? Mi inspirál?

Mónika: Általában az internetet böngészve kutakodok új ötletek után. Szeretek új technikákat kipróbálni. Rengeteg mintám van lementve, ami még meghorgolásra vár. 🙂

Felvidekianyukak.sk: Emlékszel valami nagyon nehéz alkotásra, amivel nem boldogultál, vagy csak nehezen?

Mónika: Volt több olyan munkám, amit sokkal bonyolultabb volt elkészíteni, mint amilyennek elsőre tűnt, de egy-egy ilyen darab, ha végül mégis elkészül, valódi büszkeséggel tölt el. 🙂 

Felvidekianyukak.sk: Mi a legkedvesebb figura, amit leggyakrabban kérnek Tőled?

Mónika: A legnépszerűbb a vásárlók körében egy pihe-puha plüss nyuszi, amit már nagyon sokszor és sok féle színkombinációban kértek tőlem. Nem mellesleg én is imádom horgolni ezt a nyuszit. 😊

Felvidekianyukak.sk: Mit kell tudni az alkotásaid „karbantartásáról”? Pl. simán moshatóak? Vagy nem tanácsos?

Mónika: Attól függően, hogy milyen fonalból készülnek, a figuráim többsége mosógépben is mosható 30 vagy 40°C-on. 

Felvidekianyukak.sk: Mennyi ideig tart elkészíteni egy átlagos figurát? Mi a folyamata?

Mónika: Ez változó. A legegyszerűbb darabok 1-2 óra alatt elkészülnek, de egy átlagos figura meghorgolása 4-6 óra tiszta munkát vesz igénybe. Az igényesebb babáknál a részletes kidolgozáshoz még több, akár 7-9 óra is szükséges. Az egyik legidőigenyesebb projektem pedig egy kötött női kardigán volt, amin 16 órát dolgoztam. 

Felvidekianyukak.sk: Végül: mondd el kérlek, hol és hogyan lehet rendelni Tőled?

Mónika: A közösségi médiában a Facebookon és Istagramon keresztül üzenetben lehet tőlem rendelni. Illetve pár horgolt figurám már elérhető a dunaszerdahelyi Meskete gyermekkönyvesbolt és kávézóban is.

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...