Minden más :)

Első repülés gyerekkel? Íme néhány tipp…

Megoszlanak a vélemények, hogy mi az ideális kor, amikor először érdemes repülőútra indulni a kicsikkel. Egy csomó érvet és ellenérvet lehet felsorakoztatni, de ha már úgy döntöttél, nekivágsz ennek az izgalmas kalandnak, hoztunk Nektek néhány tippet, hogy minél jobb élményként maradjon meg az út.

Sok kisgyerekes szülő esküszik az autótávolságra, ha kirándulásról van szó. Nehéz vitatkozni az érvekkel, miszerint az autóba rengeteg dolog befér, ha minden kötél szakad haza lehet jönni, sokkal mobilisabb az ember, és egyáltalán, kényelmesebb. Emiatt sokszor a közeli desztináció lesz a befutó, ha családi nyaralásról van szó. Eljön azonban a pont, amikor újdonságra vágyunk: friss tengeri levegőre, homokos tengerpartra, valódi hullámokra, pálmafákra, mediterrán ételekre. Az exotikusabb tájak azonban repülővel érhetőek el, és jön a dilemmázás: elég nagy-e a gyerek, hogy megérje szülőnek-gyereknek a sok herce-hurca.

Ha azon szerencsések közé tartoztok, akiknek sikerült eldönteni a repülés javára a dolgot, íme néhány tipp, ami megkönnyítheti az utazás napját:

1. A járat pontos kiválasztása

Jó észben tartani, hogy repülőjárat és repülőjárat közt is nagy különbség van. Bármekkora is legyen a gyerek, nem mindegy, hogy hajnali 3-kor száll le a gép mondjuk Spanyolország közepén, vagy a délutáni órákban. Éppen ezért érdemes olyan járatot választani, amely emberi időpontban indul és érkezik is meg. Az időeltolódásokat szintén érdemes lenyomozni még az utazás előtt.

2. Tervezés, tervezés, tervezés…

Próbálj meg minden eshetőségre felkészülni még utazás előtt. A cél nem feltétlen az, hogy semmi ne maradjon otthon, sokkal inkább a stressz és az idegeskedés, a kapkodás minimalizálása. Ha Te ideges vagy, a gyerek is az lesz, és a csodás, boldog nyaralás reménye egy perc alatt elszáll.

3. Legyen külön ülőhelye a gyereknek

Repülőtársaságtól függ, de ha nem egyértelmű a gyerek korából, hogy kell-e neki külön ülőhely, érdemes ennek utánanézni. Egy 3-4 éves gyerek már biztosan külön helyet kell, hogy kapjon, de egy fél évesnél ez még nem evidens.

4. Okos csomagolás

Némileg összefügg a tervezéssel, de a kellően átgondolt csomagolás sok kellemetlenséget meg tud spórolni. Lehetőleg ne legalul legyenek a legszükségesebb napi használati cikkek. A gyerek holmijai szintén jó, ha külön vannak, hogy gyorsan megtaláld, amit keresel.

5. A gyerek lefoglalása kulcsfontosságú!

A tapasztalt anyukáknak már nem kell mondani, de azért az ismétlés kedvéért: számíts rá, hogy nem lesz sétagalopp lekötni 2-3 órán át a gyereket. A repülőn zaj van, kevés a hely, hideg van, de néha meleg, fáradtak vagyunk – tehát minden adott, hogy nyűgös legyen az ember. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy legyen kéznél néhány kedvenc játék, amely felvidíthatja az apróságokat. Legyenek bevethető, dugi játékok, amelyek a legkritikusabb pillanatokban kerülnek elő a helyzet csillapítása érdekében.

6. Legyen kéznél étel-ital

A nagy melegben különösen fontos, hogy legyen folyadékutánpótlás. Számítani kell arra is, hogy a repülőn nem kapni finomságokat, így ezekkel érdemes feltankolni még a reptéren, vagy otthon.

7. Nyugalom-nyugalom-nyugalom!

Végül: ne feledd, a nyaralás célja a feltöltődés, az élmények gyűjtése, hogy a szürke, téli hétköznapokban legyen mire visszagondolni. Éppen ezért próbálj meg nyugodt maradni azokban a pillanatokban is, amikor éppen minden okod meg lenne, hogy hisztizz. Az utazással töltött idő meghálálja a sok fáradtságot! 🙂

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...