Minden más :)

Miért előnyös a mosható pelus használata?

Nemrégiben a Menő nők rovatunkban bemutattuk Nektek Streicher Anitát, aki amellett, hogy csodaszép gyertyákat tud alkotni, mosipelus tanácsadóként is működik. Ebben a beszélgetésben arról kérdeztük őt, milyen érvek és ellenrévek hozhatóak fel a mosható pelenka kapcsán.

Anita, hogy a legegyszerűbb oldaláról közelítsük meg a témát, miért jó az, ha mosható pelenkát használ valaki az eldobhatóval szemben?

A legfontosabb talán a hulladékmentesség, hiszen a pelenkás évek alatt óriási mennyiségű szemetet termelünk. A mosható pelus használatával csupán vízhasználat keletkezik, egyéb szemét alig. Ezen kívül mindenképpen pénzárcabarátabb megoldás, mint a mosható pelus, hiszen egyszer az ember bevásárol a szükséges tartozékokkal, és kvázi le van a gond. Sőt, ha több gyerek van, akkor újra használható minden, nem kell ismét megvenni a dolgokat, maximum kicsit újítani, hogy legyen egy-két lányosabb vagy fiúsabb pelus is, ha a gyerekek neme eltérő. Előny az is, hogy mindig kéznél van a mosható pelenka, sosem kell azzal foglalkozni, hogy beraktározzuk, vagy nem kapható a méret vagy a fajta, amit szeretnénk. És azt is fontos tudni, hogy nem csak a pelusnak, de a popsitörtőnek is van mosható verziója.

Mi a helyzet a vízhasználattal? Nem kell túl sok vizet használni a mosáshoz?

Igazából sokan ezt szokták felhozni, mint ellenérv. Hiszen mit ér az, ha nem termelünk szemetet, de több vizet használunk a mosáshoz, igaz? Az igazság azonban az, hogy ezt a logikát már számos kutatás megcáfolta. A Huggies pelenkagyár felmérése szerint egy eldobható pelenka előállításához 53 liter víz kell, és ehhez még hozzájön a szállításból adódó környezeti kár. Szóval ha mindent összevetünk, egyáltalán nem kell sok, de semmiképpen sem kell több víz a mosipelus “működtetésére”, mint az eldobható pelusok előállítására, ha csak a környezeti hatásokat nézzük.

Sokakat talán elbizonytalanít, hogy macerás a mosipelus a mindennapokban. Legalábbis nem olyan kényelmes a használata, mint az eldobható verzióé. Erről mit gondolsz?

Egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha valaki kipróbálja, szinte biztos, hogy megszereti. Ami a “kaki” kérdést illeti, van egy úgynevezett “kakifogó” találmány, ami sokat segít az ezzel kapcsolatos helyzetek átvészelésében. Szóval nem kell tőle félni, érdemes kipróbálni.

Kinek ajánlanád kifejezetten a mosipelust?

Saját tapasztalatból azt mondhatom, hogy ha problémás a gyerek bőre, sokat segít. Az én gyerekemnek is rendkívül érzékeny volt a bőre, például a klasszikus törlőkendőt sem bírta. A bőrproblémákon rengeteget segített, de hozzáteszem, hogy a fertőtlenítésre oda kell figyelni.

Mi a helyzet a költségekkel? Említetted, hogy egyszer kell csak beszerezni, aztán már nincsenek felmerülő kiadások. Mire lehet számítani ilyen szempontból?

Általánosságban azt mondanám, hogy kb. 200 Eur befektetésből komplett össze lehet rakni egy mosipelus csomagot, amely az egész pelenkás korszakra elegendő lesz. Ha van második gyerek is, akkor a pelusköltség nulla lesz, hiszen felhasználható minden az előző gyerekről. Méretproblémák sincsenek, hiszen ugyanazt a méretet tudjuk 3 hónapos kortól használni 3 éves korig, hiszen nagyon praktikusan patentosak ezek a dolgok. Az újszülött mérete természetesen más, mert ők még nagyon picik, de általában nem is az első napoktól kezdik használni a mosipelust, bár ez is lehetséges természetesen. Van aki rögtön az elejétől ezt használja, és van, aki később kap rá.

Ha esetleg meghoztuk az anyukák kedvét a mosipelus használatához, mit tanácsolnál, mi alapján döntsünk?

Választék van bőven, csak nem szabad sokat halogatni a kipróbálást. Sokan esnek abba a hibába, hogy szimpatikus a mosipelus ötlete, ki szeretnék próbálni, de addig halogatják, hogy egyszer csak azt veszik észre, szobatiszta lett a gyerek. Az én személyes kedvencem egyébként a Blümchen, amely kiváló ár-érték arányt képvisel. Eddig több mint 50 pelenkát teszteltem, mielőtt árusítani kezdtem a pelusokat, szóval jól látom a különbséget köztük. Ha valakinek tanácsra van szüksége a mosható pelenkák használatával kapcsolatban, szívesen segítek az anyukáknak.

u.i.: Ha elolvasnátok az Anitával készült bemutatkozó cikket, azt itt tehetitek meg. 🙂

Ez is tetszeni fog...

Népszerű cikkek...